Menu
 • Intervam

  Onderzoek energie-neutrale renovatie Intervam flats, 2013 Portaal

  Intervam [1968] is een portiekflat met grote aantrekkingskracht dat symbool staat voor innovatie en woonplezier. Wij onderzochten de energetische vernieuwing van het geprefabriceerde woongebouw.

  Feitelijk is er als eerste behoefte aan een eenvoudig concept, dat de kracht van het gebouw en de gebruikers zelf benut. We ontdekten, dat de Intervamflat basisprincipes heeft, die aangewend kunnen worden voor energetische vernieuwing. Met name het compact gebouwvolume, de zuidoriëntatie van de balkons, de open ligging op de locatie en de zonering van de indeling van het gebouw met de woonkamers aan de warme zijde, zijn sterke basisvoorwaarden tot duurzaamheid.

  De locatievoordelen op het zuiden willen we voor de verduurzaming uitbuiten. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een een extra gevelzone van glas met schuifpuien waarmee de warmte en de koelte geregeld kan worden in de perioden dat dit nodig is. 
  Zo ontstond de serre-ruimte, die als vergroot balkon is opgenomen.

  Verder zijn er zonnecollectoren en zonneboilers op de gevel geplaatst. De gevel is voorzien van sterk geïsoleerde gevelelementen. De toplaag ervan is om architectonische reden is bekleed met een geplooide plaat; in een patroon die het gehele gevelvlak beslaat. 

  De geïntegreerde kozijnen zijn achter het isolatieglas uitgerust met een roldoek, dat zowel een isolerend als zonwerend het glasvlak minder warmteverlies als hogere zonreflectie geeft.

  Het installatiesysteem is eenvoudig en secondair. De warmte- en koeltevraag is voor een belangrijk deel in de schil is opgelost. We blijven gebruik maken van de stadsverwarming en er wordt warmte teruggewonnen uit de ventilatie en via het trappenhuis teruggeplaatst.