Menu
 • Tussenmeer

  Duurzame transformatie woongebouw Tussenmeer, Osdorp Amsterdam, 2003 Rochdale

  De vernieuwing van een lang blok met winkelstrook en is onderdeel van de transformatie van tuinstad Osdorp [bouwjaar 1965] 

  Het ontwerpconcept van de bast is eenvoudig. Een boom komt elk jaar op kracht door in de dikte van de stam in de binnenbast een nieuwe levende laag te vormen. De nieuwe bast luidt een volgende levensfase van het gebouw in. De bast laat de onderliggende constructie intact en vernieuwd tegelijk het geheel. De woningen en winkels kunnen tijdens de verandering in gebruik kunnen blijven; de koudebruggen van het betonskelet kunnen worden afgedekt, en de extra isolatie kan aan de buitenzijde  worden geplaatst. En we kunnen het opnieuw vormgeven. 

  Een glazen scherm beschut de galerijen. De lange glaslijnen en zilveren reflectie ervan versterken de samenhang en maken het gebouw meer zichtbaar. Aan de zuidzijde is de gevel bekleed met isolatie-elementen met een toplaag van leisteen. De leien dekken de voegen van de onderliggende houtskelet gevel af en geven samenhang aan het gevelvlak.

  De loggia’s  zijn uitgerust met schuifpanelen en hebben net als de nieuwe kozijnen een zetprofiel aansluiting op de gevelbekleding. De eenheid die het gebouw uitstraalt, is een abstractie van de oorspronkelijke architectuur, waaraan een zintuigelijke materialiteit is toegevoegd.

  Op de koppen van het blok zijn liften gebouwd voor betere toegankelijkheid. De woningen met nieuwe badkamer en keuken heeft twee indelingsvarianten waaruit de bewoner kan kiezen.