Menu
 • Lindenhove

  Competitieplan voor NoM-renovatie serviceflat Lindehove voor een VvE [2015]

  De VvE vraagt een energie-neutraal [nul-op de-meter] renovatie. Innovatieve maatregelen zijn nodig om de 11 lagen hoge woontoren met seniorenappartementen, dit perspectief te kunnen bieden. In competitie met 3 bouwconsortia ondersteunt door Platform31 is deze uitdaging aangegaan. Ons architectenbureau maakte deel uit van team MensZeist en o.a.  Bouwdynamica.

  De kern van het plan bestaat uit een adaptieve gevel. Een passief concept stuit in deze situatie al snel op zijn grenzen omdat het voor het kenmerkende grote glasvlak van de appartementen geen oplossing biedt. De grote ramen vormen bovendien juist ‘de kwaliteit’ van de woningen. 

  De gevel wordt sterk geïsoleerd en is vooral een dynamische voorziening, die reageert op koude en warme perioden. Wij kozen semi-automatisch panelen in de vorm van geïsoleerde luiken voor de glasvlakken. Deze adaptieve luiken functioneren als zonwering, of als warmte-isolator om uittredende warmte na zonsondergang in koude perioden tegen te houden. Bewoners hebben zo de energiebesparing in eigen hand,

  Het balkon is uitgebouwd en voorzien van schuifpanelen als onderdeel van het adaptieve gevel: een open balkon in de zomer en een beschutte verglaasde buitenruimte in koude seizoenen. Dit geeft ook extra ruimte

  De energie-installatie is geplaatst onder het nieuwe dak.  Met de hybride collectoren hier wordt elektrische energie en warm water gewonnen. Het schuine dak biedt ruimte voor warmte-terugwinning uit de afzuigkanalen er is bovendien plaats voor een gemeenschappelijke  ruimte.
  Ondersteunend is er een warmtepomp op bodemwarmte.